Watch That Sound

In deze sessie maak je een soundtrack bij een korte scene uit de animatiefilm ‘Zarafa’. (Arabisch voor giraffe). Zarafa is een Franse film en vertelt het verhaal over de eerste giraffe die in Frankrijk te zien is geweest. Hij werd gevangen en als gift geschonken aan de Franse koning. Animatie films lenen zich goed om een soundtrack te maken.

Je leert verschillende soorten geluid te onderscheiden: stemmen, muziek en foley. Je kan deze geluiden zelf bij de film maken. Je leert hoe eenvoudig het is om opnames te  maken en terug te luisteren met de Watch That Sound app.

Duur van deze sessie is ongeveer 50 min. 

Voorbereiden

  • Heb je nog nooi eerder gewerkt met de wts app. Doe dan eerst de introductie van de app. Daarna kun je geluiden opnemen, verwijderen opslaan en exporteren.

Link naar de introductie: Intro_Test

 • Zet een beker of kan met water klaar en een zwaar voorwerp dat in het water kan vallen, bijv. een steentje 
 • Kijk of deze link op jouw laptop werkt: https://www.youtube.com/watch?v=-pPvlT2hXNM 
 • Verzamel allerlei ritme instrumenten zoals shakers, schud-eitjes, kalimba’s

Starten

Verschillende geluiden 

Welke soorten geluiden zijn er allemaal in films? Je kunt denken aan stemmen, muziek en 'Foley' geluiden.

Foley geluiden zijn bijvoorbeeld voetstappen, een krakende deuren. Deze geluiden worden gemaakt door speciale Foley artiesten.

In dit filmpje zie je een Foley soundmaker aan het werk: https://www.youtube.com/watch?v=-pPvlT2hXNM=

De film bekijken

Start het filmfragment uit Zarafa in de app. Bij dit fragment ga je de soundtrack maken. 

Open Google Chrome Chrome logo 2011 03 16 en klik op de link:

Zarafa_04   Met de spatiebalk start je de film.

Is dit de eerste keer dat je werkt met wts-app dan is het handig om deze introductie met testfilms te bekijken. Je maakt in 10 minuten kennis met de werking van de app en neem je de eerste sounds op.

Link naar de introductie: Intro_Test

 

Wil je het geluid weg hebben: Klik op verwijderen. Verwijder

Wat is de sfeer van dit fragment? Heb je al een idee over de muziek en/of Foley geluiden die erbij zouden passen?

Opnames maken

Een eerste opname, de giraffen

We beginnen met een Foley geluid als eerste opname. Bijvoorbeeld de rennende giraffen aan het begin van het filmpje.
Hoe zou je dit geluid kunnen maken? Misschien door met je voeten op de grond te stampen, of door op de tafel te kloppen? Of heb je een voorwerp in huis gevonden dat je kunt gebruiken? Probeer het maar eens uit.

Druk op de rode knop rechts  OpnameKnop om de opname te maken.

Als je de opname nog niet goed vindt, kun je het verwijderen en iets nieuws proberen.

Selecteer de sample tot het roodomrand is: SelectieSample (De gele sample is nu geselecteerd ) klik vervolgens weer op de knop: Verwijder

Als het te zacht klinkt bij afluisteren kun je het geluid wat dichter bij de microfoon of laptop opnemen.

Je kunt ook een tweede opname over de eerste heen maken. De eerste opname blijft dan gewoon staan, er komt een tweede balkje bij. Zo kun je meer lagen maken en het voller maken. Experimenteer er op los tot je tevreden bent!

Problemen met opnemen? Kijk dan even bij 'snel met de app leren werken' voor oplossingen. Of bekijk de uitgebreide handleiding hier:

http://www.watchthatsound.nl/software/handleiding-wts-tool-4-1/

Meer Foley geluiden

Nu je er een beetje gevoel voor begint te krijgen, kan je als echte Foley artiest te werk gaan. Scroll door het filmpje heen op zoek naar geluiden.

Voorbeelden:

 • De scheet van de neushoorn. Dit kan natuurlijk met je stem, maar wat dacht je van een ballon, of...?
 • De plons in het water. Gebruik bijvoorbeeld een beker met water (doe wel voorzichtig bij de laptop!) en laat daar een klein voorwerp (bijvoorbeeld een theezakje?) in vallen.

Omgevingsgeluiden

Ga nog eens terug naar de rennende giraffen. Stel je voor dat je daar echt bent. Wat zou je allemaal nog meer horen dan de hoeven? Fluitende vogeltjes, de wind, geritsel, ....?

Zijn dit harde of zachte geluiden? En wat zou dat met de sfeer doen? Wordt het vrolijk, spannend?

Onderzoek eens hoe je deze geluiden kunt maken. Je kunt al heel veel doen met je stem en lichaam. Bijv. blazen, smakken, sissen, handen wrijven. Misschien kun je wat spullen vinden in huis. Ritselende papieren, een plastic zakje etc.. Gebruik je fantasie en maak een aantal opnames.

Muziek

In een film hoor je ook vaak muziek. Waarom is muziek bij film zo belangrijk denk je?

Antwoorden kunnen zijn: om een sfeer te creëren, emoties te versterken.
Wat voor sfeer heeft het begin van de film Zarafa? Wat voor muziek zou daarbij passen?

Het leukst is om zelf iets te verzinnen. Als je een instrument bespeelt of graag zingt zou je zelf een melodie kunnen maken. Maar ook als je daar geen ervaring mee hebt kun je heel simpel zelf een ritme maken met onze fruitmachine app!

Kies een fruitsoort uit de machine, peer, appel of sinaasappel. Maak een combinatie en zeg de woorden hardop achter elkaar. Herhaal dit een paar keer. Klap nu met de woorden mee. Zo onstaat je eigen ritme. Als laatst denk je de woorden in plaats van ze hardop te zeggen. Ga naar de RitmeFruitmachine

Nu kan je je ritme een aantal keer achter elkaar klappen. Misschien kun je ook een ander geluid vinden. Bijv. slaan op je bovenbenen, stampen met je voet, tikken op de tafel, 2 potloden tegen elkaar tikken enz.

Als je tevreden bent over het resultaat neem je het op in de film, waar jij het mooi vindt passen.

Stemmen

Welke personages komen er in de film voor? Denk aan het jongetje en de man op het paard. Wat zouden zij denken of zeggen?

Andere voorbeelden zijn de hijgende hond en de drinkende (slurpende) giraffen.

Kies de stemmen die je nodig vindt en neem op.

Afsluiting; Film mixen en downloaden

Kijk de film in zijn geheel terug met alle opgenomen geluiden. Hoe ging het opnemen? Kloppen de geluiden bij de film?

Klik op de knop Afmixen, onderaan links: Afmixen2

De soundtrack wordt dan met de film samengevoegd (synchroniseren). De geluiden gaan naar de server en daar wordt het een film, die je direct terug ontvangt en opgeslagen wordt in de Google downloadfolder.

Wil je later met dit bestand verder: Sla de film op en download het bestand in een folder van je computer. Je kunt op een later moment verder werken aan de soundtrack.

 

Informatie over de film Zarafa: 

Zarafa is een franse animatie film dat gaat over de vriendschap van Maki, een tienjarig jongetje dat ontsnapt aan een slavenhandelaar en van Zarafa: ’s werelds eerste giraffe in Frankrijk. Hassan, Prins van de Woestijn, krijgt de taak Zarafa naar Parijs te brengen, als geschenk aan de Franse koning.  Maki reist hen achterna, want hij wil geen afscheid nemen van zijn nieuwe vriendje én heeft beloofd Zarafa weer thuis te brengen. Op hun lange tocht van Afrika naar Frankrijk beleven ze spannende avonturen.

Met dank aan:

 • Rémi Bezançon en Jean-Christophe Lie, de makers van de film.
 • Cinekid
 • Het Nederlands Filmfonds
 • Amstelfilm. 

Wil je de gehele film zien met de oorspronkelijke soundtrack ga dan naar: https://www.film.nl/film/zarafa of zoek op Zarafa in App store / Google Play