Watch That Sound

 

Ideeën over geluiden, sferen en muziek kan je hier met figuren zichtbaar maken. Deze grafische partituur is een hulp bij klankonderzoek en opname.

Met knop ‘Print’ rechtsonder kan je de partituur exporteren als pdf.

handleiding visuele partituur

Symbolen

De grafische partituur is samengesteld uit gekleurde symbolen van verschillende vormen. De betekenissen van de kleuren, vormen en positie kan je zelf bepalen.

De horizontale positie van het symbool staat voor de tijd, verticaal kan toonhoogte en/of klanksterkte weergeven. Een vorm hoeft niet letterlijk met een bepaalde klank overeen te komen – de partituur is eerder een schets.

Kleuren

De symboolkleuren kunnen worden geselecteerd door te klikken op een van de kleuren van het kleurenmenu. Het menu staat rechts van het midden in de groene balk. Zodra een kleur is gekozen, wordt deze weergegeven in het venster en alle symbolen getekend vanaf dat moment zullen in deze kleur op het scherm verschijnen.

handleiding visuele partituur kleuren

Tekenen van vormen

Alle vormen kunnen worden ingevoerd met behulp van eenvoudige muisbewegingen:

Korte klik

Kleine cirkel.

illu visuele partituur korte klik

Lange klik

Grote cirkel. Hoe langer je de muisknop vasthoudt, hoe groter de cirkel groeit, zoals inkt vloeit bij een vulpen.

illu visuele partituur lange klik

Korte klik en snel slepen

Een cirkel met een staart, de staart kan naar links of naar rechts, naar boven en beneden geplaatst worden, afhankelijk van de richting van het slepen.

illu visuele partituur korte klik en snel slepen

Lange klik en slepen

Zodra de cirkel begint te vullen met inkt kan de vorm uitgerekt worden naar links of rechts, recht en in een druppelvorm.

illu visuele partituur lange klik en slepen

Lange klik-wachten-slepen-wachten

Als de druppel is uitgestrekt en de muisknop niet meteen is losgelaten, gaat de staart groeien, alsof er meer inkt in stroomt. Afhankelijk van de duur van het indrukken zal er een dikke rechte lijn of een druppel met een dikke ronde staart ontstaan. (crescendo of decrescendo)

illu visuele partituur lange klik wachten slepen wachten

Het laatst ingevoerde symbool is altijd geselecteerd en kan worden verwijderd door te drukken ‘verwijder’-toets. Ook andere symbolen kunnen na selecteren verplaatst of verwijderd worden.

De interactie is eenvoudiger in de praktijk dan lijkt in de tekst – probeer het en stel de muis voor als een vulpen of spuitbus.